Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Blogg

15.03.2017

Kenguruomsorg

Hva er kenguruomsorg?

Kenguruomsorg er å bære den nyfødte hud mot hud (med bleie) Dette kan gjøres på sykehuset og hjemme etterpå. Det er ingen tidsbegrensing på hvor lenge man kan bære barnet, så lenge begge trives med det! I tillegg bør det ha fri tilgang til bryst.

Hvorfor kenguruomsorg?

Fordi forskning viser at det har en rekke fordeler, både for den som bærer og barnet. Spesielt er det gjort mye forskning på premature og syke barn som får kenguruomsorg- men det er ingen grunn til å tro at ikke friske, fullbårne barn også har de samme fordelene!

 

Fordeler med kenguruomsorg? Hva sier forskning?

*Barnet er nært foreldrene, noe som styrker tilknytningen både for foreldre og barnet. Både mor/far og barn skiller ut mer av lykkehormonet oxytocin, mens stresshormonet kortisol reduseres. Hud mot hud de første månedene etter fødsel reduserer sjansen for uro og depresjoner hos mor.

*Fri tilgang til brystet gjør det er større sjanse for at ammingen går fint. Faktisk hele 8 ganger i følge forskning! Oxytocinet som frigjøres i større grad når barnet ligger hos mamma, gjør at utdrivningsrefleksen går lettere. Mamma kan lett lese barnets signaler om sult på et tidlig tidspunkt.

*nyfødte som har hudkontakt gråter mindre og sover i lengre perioder, noe som er gunstig for hjernens utvikling. De omstiller seg raskt fra aktiv til passiv søvn, noe som reduserer stress og gir hjernen gode vekstmuligheter i nyfødtperioden. De responderer mindre på smerte og syke og premature kan ofte skrives raskere ut fra sykehus om de har fått nærkontakt med mor eller far.

*Bedre vektoppgang, noe som kommer av mindre stresshormoner, tidlig respons på signaler og at barnet trenger å bruke lite energi på å holde temperaturen. Varmen får de av mor eller far. Mor produserer også mere melk ved å hyppig legge til ved å lese barnets signaler tidlig.

*God regulering av barnets temperatur og hjerterytme. Mors forsidetemperatur øker når barnet ligger på brystet, slik at barnet blir vamt- men aldri overopphetet. Barnet blir rolig og trygt når det får ligge hos foreldrene, og kan kanskje gjenkjenne mors hjertelyd fra da det lå i magen.

*En time kenguruomsorg daglig har store fordeler i form av mer stabil temperaturregulering, hjerterytme og oksygenopptak hos premature.

Les mer...
13.03.2017

Hvilken type brystpumpe trenger jeg?

Thats the question....! 

Og det er jammen ikke lett å svare på før du har født, og vet hvilket behov som melder seg. Kanskje du ikke kommer til å trenge brystpumpe i det hele tatt, eller blir du en "full-pumper"?

Det er også et prisspørsmål. Jo enklere pumpe du har kjøpt, det større sjanse er det for at pumpen er "underdimensjonert" for ditt behov. Samtidig vil man ikke "blakke seg" på en brystpumpe man kanskje aldri kommer til å trenge.. 

 

Først litt om de forskjellige pumpene Jordmorbutikken tilbyr. Vi har valgt å levere pumper fra Medela. Medela brukes av de fleste norske sykehus, og er derfor godt kjent (og likt) blant fagfolk. Medela er et sveitsisk merke, men selges over hele verden.

Den manuelle brystpumpen heter Harmony. Den er enkel i bruk, rimelig og tar liten plass i feks stellevesken. Den passer om du ikke har planer om å pumpe regelmessig, men en gang i blant. 

 

Så har vi Swing. Den er elektrisk, går på batteri eller strøm.

Medela swing passer også til deg som ikke ønsker en manuell pumpe,eller som har planer om å pumpe oftere enn en gang i blant. Om man skal fullpumpe seg over tid anbefales ikke denne pumpen.

 

Medela swing maxi derimot, er "storebror" til swing.

Swing maxi er ypperlig til deg som skal pumpe ofte, og gjerne fullpumpe deg. Ved at du tømmer begge brystene samtidig sparer du tid. En annen stor fordel ved dobbeltpumping er at det øker utskillelsen av hormonet av Prolaktin- det melkeproduserende hormonet- slik at du enklere opprettholder melkeproduksjonen enn ved enkeltpumping.

 

Enkelte kvinner fullpumper i hele ammeperioden, av forskjellige årsaker. "Rolls Roysen"på markedet heter Freestyle

Den er en av de minste elektriske brystpumpene som finnes, og sannsynligvis den minste brystpumpen som kan pumpe begge brystene på én gang. Fordelen med Freestyle kontra Swing maxi er at den er kraftigere i motoren, og bedre egnet til fullpumping over tid, samt at du enkelt kan stille inn pumpetrykket individuelt, og når du har funnet et nivå som passer deg, vil den integrerte minnefunksjonen huske deg, og automatisk starte der senere. Det har også en oversiktelig display som gir deg blant annet informasjon om pumpetiden. Du kan om ønskelig stille inn pumpetiden med timer. 

 

De elektriske pumpene til Medela er utrustet med Medelas nyeste 2-faseteknologi - et system som er utviklet med tanke på å simulere barnets sugeteknikk på best mulig måte. Først pumpes det med høy frekvens og lavt trykk for å stimulere melkeproduksjonen, før pumpen går over til lavere frekvens og høyere trykk. Dette får du også på Harmony- der pumper du først på øvre del av håndtaket, for når melken renner og utdrivningen er i gang- flytte hånden til nedre del av håndtaket. 

 

Minst like viktig som valg av pumpe, er å sørge for at pumpen har rett tilpasset trakt.

Med trakt mener jeg denne saken ytterst på pumpen:

Grunnen til at dette er viktig er fordi feil trakt kan føre til sår pupp. Det følger med en trakt (eller to i dobbeltpumpene) trakt i str 24mm. Den passer mange, men ikke alle. 

Man bør på forhånd sjekke ut om man kan trenge en annen størrelse enn den som følger med, ved å måle brystknoppens diameter.

Har du allerede en pumpe eller trakt så er dette en god rettesnor:

 

En annen kjekk investering for deg som dobbeltpumper deg er Easy expression bh. Da har du nemlig armene fri, samtidig som du pumper! 

 

 

Om man pumper må man jo ha noe å ha den utpumpede melken i, om man ikke gir barnet umiddelbart. Her finnes det noen alternativer. Man kan pumpe direkte på flasker, der får man kjøpt 3 pk med flasker og lokk eller man kan kjøpe en og en flaske med lokk og smokk(og her igjen er det mer å velge mellom! Men det får jeg forklare mere om i et annet blogginnlegg!) Alternativt kan man feste sterile engangsposer direkte på pumpen og putte enkelt i fryseren.

Det er heller ikke noe problem å fryse ned i annet, om du har feks fryseposer eller bokser liggende hjemme. Bare vær nøye med at det er egnet som oppbevaring for mat, og du får sterilisert det på forhånd. En annen viktig ting er å merke melken med dato. Morsmelk bør i utgangspunktet brukes før det er gått 6mnd. 

Skal jeg komme med et tips i forhold til frysing av morsmelk, så frys ikke i for store porsjoner. Det er dyrebare dråper, og det er forferdelig leit å måtte kaste opptint morsmelk. 

 

Vi vet at det er vanskelig å velge hvilken type brystpumpe man skal kjøpe før man har fått barnet og kjent på hvilket behov man faktisk får. En brystpumpe er en kjekk sak, men heller ikke noe "must". For noen blir det en bortkastet innvestering, og pumpen blir liggende ubrukt. Samtidig vet vi også at behov for en brystpumpe gjerne melder seg "akutt", og det derfor er kjekt å ha i hus før man reiser hjem med babyen. 

Jeg vil også presisere at om du pumper deg fordi du ikke får til å legge barnet til brystet, så søk hjelp for dette! Hjelp kan du få på barsel, ammepoliklinikk, helsestasjoner og ammehjelpen. Det beste og det enkleste er å få barnet til å ta brystet selv, det kan alle vi som har en "pumpekarriere" bak oss skrive under på. 

Vi har gjort det slik at kjøper du brystpumpe hos Jordmorbutikken, har du åpent kjøp i to mnd. Det betyr at du kan kjøpe inn pumpen og levere den (ubrukt) tilbake etter to mnd, å få pengene igjen. 

Vi hjelper deg gjerne å velge type pumpe om du har behov for det, ta kontakt på epost :-) 

 

 

 

Les mer...
12.03.2017

Når starter fødselen

Jordmorbutikkens første blogg-innlegg! 

Jeg begynner med et "gammelt" innlegg jeg skrev for bbhugme for litt siden. Luften gikk liksom litt ut av ballongen på slutten, heldigvis fikk jeg hjelp av kloke kiropraktor Hilde, som avsluttet innlegget. Jeg tok meg den frihet til å kopiere også hennes ord <3

 

Et ganske vanlig spørsmål jeg får fra gravide er nettopp dette. Det å gå å vente de siste ukene kan være en stor tålmodighetsprøve. Man vet aldri hva som skjer neste dag, eller den neste timen! Det er kanskje ikke noen trøst, men det hender jeg humoristisk må trøste ventende gravide med at det er ingen som er evig gravide.

Kroppen føles tung,magen er fylt av en sprellende baby, bekkenet verker og urinblæren vekker deg hver 2.time. Og ikke minst lengter man etter å se dette mennesket som bor inni seg! Hvem er hun? Hvordan ser hun ut, har hun nesa til pappa og øynene mine?

Forsøk (jeg vet av erfaring at det ikke akkurat er lett..) å holde motet oppe. Barnet kommer snart! I denne perioden av livet føles uker, ja dager, uendelig lange. I virkeligheten er de akkurat like korte som hvilken som helst uke eller dag. Kanskje hjelper det å fokusere på en dato du vet med sikkerhet at barnet er her. Og jeg kan love deg at på «andre siden»(når barnet er kommet) så går tiden alt annet en sakte. 

Terminperioden strekker seg fra svangerskapet passerer 37 uker og frem til 42 uker. Alt innenfor dette defineres som innenfor termin. En ganske lang periode altså, på 5 uker. Selv om man har fått en termindato føder bare ca 5% på akkurat denne dagen. Noen føder før termin, da kalles det prematur fødsel. Jo tidligere fødselen starter, jo mindre og mer sårbar er babyen. I dag er det ikke vanlig at man føder etter termin, fødselen anbefales gjerne igangsatt om man går til 42 uker. 

Hva som gjør at fødselen starter er faktisk ikke helt kartlagt. Forskere vet ennå ikke hvorfor fødselen tarter. De har funnet ut at hormoner virker inn, men kan ikke i detalj si hva slags mekanismer som gjør at barnet vil ut akkurat denne dagen. I et normalt svangerskap går produksjonen av progestoron ned ca fem uker før fødselen, mens produksjonen av østrogen går opp. Dette fører igjen til at det skilles ut hormonet oxytocin. 

Fødselen kan starte på flere forskjellige måter. Det vanligste er at man får rier. Mange vil oppleve at magen strammer seg og blir hard for så å bli «normal» igjen i løpet av svangerskapet. I tiden mot termin vil dette gjerne øke på. Sammentrekningene kalles kynnere. De er relativt smertefrie og kommer uregelmessig. Om de ofte kommer når du er i aktivitet, vil de gjerne forsvinne om du roer deg ned. Og omvendt. Både rier og kynnere er muskelsammentrekninger i livmoren. Det kan være vanskelig å skille hva som er rier og hva som er kynnere, men om sammentrekningene kommer regelmessig, øker i styrke, ikke forsvinner om du skifter aktivitet så kan du anta at det er rier!

Ca 10% av alle fødsler starter med at det går hull på fostersekken og man lekker fostervann. Det kan være at det kommer et skikkelig splash! med fostervann, men like gjerne kommer det bare litt. Fostervannet vil alltid fortsette å lekke, så om man legger en klut i trusa vil den etter hvert bli våt. Tror man fostervannet er gått så er det anbefalt å ta kontakt med fødeavdelingen.Rundt 25% av alle fødsler i dag får ikke sjans til å starte av seg selv, de blir igangsatt, - eller «indusert» som det heter på fagspråket. Det foregår på forskjellige måter, avhengig av hvor «moden» livmorhalsen er. Det er flere grunner til å indusere en fødsel. Det kan være et svangerskap som nærmer seg overtid, det kan være forhold hos mor eller barnet som gjør at en vurderer det bedre å avslutte svangerskapet.

Skrevet av Jordmor Christina N. 

Ja det er skikkelig pyton å være så lei, men det aller viktigste er at babyen får komme når DEN er klar.”

Det er TO viktige ting du skal huske på når den dagen du er "drittlei hele graviditeten" evt. kommer:

1. Husk at (og misforstå meg rett her!) det handler ikke først og fremst om deg mot slutten. Det handler mest om babyen din!

 Ja det er skikkelig pyton å være så lei, men det aller viktigste er at babyen får komme når DEN er klar. Du klarer alltids noen dager til :-) 

Dersom en velger igangsettelse av "ikke medisinske årsaker" skal en være klar over at det vil gi en betydelig økt risiko for unødvendige hendelser og/eller komplikasjoner i fødselsforløpet som kan gjøre fødselen både lengre og tøffere for den lille babyen. Og det er det vel ingen som ønsker seg?

2. Det er nok en god grunn til at vi liksom skal bli litt  "drittleie" når det begynner å nærme seg slutten. Å kjenne på den følelsen betyr at du er/blir mye mer motivert og klar for det som snart kommer ,- nemlig selve fødselen. Man føder bedre når man er skikkelig motivert og klar for å møte babyen sin, så hurra for *drittlei-følelsen* ;-) - Skrevet av Kiropraktor Hilde T.

Les mer...